Επιτέλους σπαγγάτ!

Λίγες μόνο μέρες απομένουν για να φύγει το 2016 κι εγώ κοιτάζω πίσω για να δω πώς κύλισε και τούτη η χρονιά κι αν πέτυχα όσα είχα βάλει με το νου μου. Διάβασα μάλιστα το άρθρο που είχα γράψει τον περασμένο Γενάρη για τους στόχους της χρονιάς και πώς να τους πετύχεις. Ο δικός μου στόχος – πάντα σε σχέση με τις προπονήσεις και τη γυμναστική μου – ήταν να καταφέρω επιτέλους να κάνω σπαγγάτ. Κάτι που παλεύω τα τελευταία 2,5 χρόνια με σχετική ασυνέπεια θα έλεγα, αλλά πάντα με περισσή επιθυμία. Τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2016 πήρα μέρος σε άλλο ένα challenge που οργάνωσε το WorldWide Splitters Network group του Facebook με στόχο την ευλυγισία των ποδιών και τα front splits/middle splits. Αυτή είναι η τρίτη δοκιμασία στην οποία συμμετέχω. Σχετικά με τις προηγούμενες δύο δοκιμασίες, καθώς και πληροφορίες για το group μπορείς να διαβάσεις εδώ και εδώ. Τούτη την τρίτη δοκιμασία αποφάσισα να την καταγράψω μόνο στο Instagram, και όχι στο blog, επειδή δεν ήμουν σίγουρη αν θα καταφέρω να την ολοκληρώσω λόγω έλλειψης χρόνου. Σκέφτηκα, λοιπόν, να μην το ρισκάρω.

Το πολύ ευχάριστο είναι ότι κατάφερα να την ολοκληρώσω, με προπονήσεις 4 φορές την εβδομάδα περίπου, με ελαφρύ ή πιο έντονο stretching, και να έχω εκπληκτικά αποτελέσματα! Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ μόνο στα front splits, δηλαδή στο σπαγγάτ. Ιδού και τα ντοκουμέντα.

Οι φωτογραφίες μου την 1η Οκτωβρίου ήταν:

Οι φωτογραφίες μου την 5η Δεκεμβρίου, ύστερα από 2 μήνες εντατικής προπόνησης, ήταν:

Η πρόοδος είναι ολοφάνερη! Έχω επιτέλους ένα αξιοπρεπές αριστερό σπαγγάτ ενώ το δεξιό σπαγγάτ έχει γίνει ακόμη πιο άνετο. Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να διατηρηθεί αυτό το αποτέλεσμα και να ευθυγραμμιστούν σωστότερα τα ισχία.

Εάν ασχολείσαι με το χορό ή τη γυμναστική και ονειρεύεσαι να κάνεις σπαγγάτ μια μέρα, ίσως σε βοηθήσουν αυτά που θα σου πω:

  • Οπλίσου με υπομονή και επιμονή. Η ευλυγισία είναι δύσκολη υπόθεση που κατακτάται αργά και σταθερά, ειδικά σε ηλικίες μετά τα 30. Ωστόσο, δεν είναι ανέφικτη.
  • Διαμόρφωσε μια ρουτίνα προπόνησης που ταιριάζει στο δικό σου σώμα και τις δικές σου ανάγκες. Ύστερα από 2,5 χρόνια που δουλεύω το σπαγγάτ, ακολουθώ πλέον ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που αποτελείται από προθέρμανση, ενδυνάμωση και διατάσεις ειδικά για σπαγγάτ. Μπορείς να αγοράσεις σχετικά DVD, να αναζητήσεις βίντεο και συμβουλές ατόμων που έχουν ασχοληθεί με γιόγκα, χορό ή contortion. Αν μπορείς να επενδύσεις και κάποια χρήματα παραπάνω, αναζήτησέ έναν προπονητή που θα σε παρακολουθεί και θα δουλεύετε μαζί. Γενικά, δες τι φέρνει σε σένα αποτέλεσμα και ακολουθήσέ το.
  • Το σώμα λειτουργεί ολιστικά. Ακόμη κι αν το όνειρό σου είναι το σπαγγάτ, καλό είναι να δουλεύεις και τα υπόλοιπα μέρη, κυρίως τη μέση. Η δυνατή και ευλύγιστη μέση θα βελτιώσει τη στάση σου στο σπαγγάτ και τη στήριξη του σώματος γενικότερα. Παρεμπιπτόντως, η πλάτη/μέση και οι ώμοι είναι τα μέρη όπου θα εστιάσω το 2017.
  • Βρες ανθρώπους με τον ίδιο στόχο που θα διατηρήσουν την επιθυμία σου ζωντανή και θα σε ενθαρρύνουν στις δύσκολες στιγμές. Ομάδες όπως το WorldWide Splitters Network βοηθούν πολύ, αναζήτησέ το.
  • Πίστεψε στο όνειρό σου ότι μπορείς να το καταφέρεις, ανεξάρτητα από την ηλικία σου. Δούλεψε αργά, σταθερά και με ασφάλεια για να το πετύχεις. Το σίγουρο είναι ότι θα αποκτήσεις όμορφα, δυνατά και ευλύγιστα πόδια!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s