Δοκιμασία σπαγγάτ 60 ημερών: Ημέρες 11-20

performance

Το δεύτερο δεκαήμερο της δοκιμασίας έχει ήδη ολοκληρωθεί. Προπονήθηκα τις 9 από τις 10 ημέρες, από 40 λεπτά έως 1 1/2 ώρα κάθε φορά. Υπήρξαν και κάποιες μέρες που έκανα μόνο ελαφρές διατάσεις, επειδή δεν υπήρχε αρκετός διαθέσιμος χρόνος.

Πόσο απίστευτα δύσκολο είναι να χωρέσεις κάπου στην καθημερινότητά σου και την προπόνηση, όταν δεν είσαι επαγγελματίας αθλητής! Όταν υπάρχει ένα άλλο επάγγελμα από το οποίο βιοπορίζεσαι – και μάλιστα καθιστική εργασία – όταν έχεις οικογένεια, σπίτι και υποχρεώσεις που τρέχουν.  Πόσο δύσκολο είναι να παραμείνεις πιστός στο στόχο σου, όταν οι γύρω σου σε κοιτούν κάπως περίεργα μόλις ακούνε ότι στα 42 θέλεις να καταφέρεις να κάνεις σπαγγάτ και γέφυρα! Κάπως έτσι βρίσκεις κι εσύ διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγεις την προπόνηση και κάπως έτσι χάνεις και το στόχο και το όνειρο…Όμως, φίλε μου, άμα θέλεις κάτι πολύ, αφήνεις στην άκρη τους άλλους και τις διάφορες προφάσεις που σκαρφίζεσαι ο ίδιος για να αποφύγεις την προπόνηση και μένεις προσηλωμένος σε αυτό που ονειρεύεσαι. Μέσα από το δικό σου πάθος πείθονται και οι γύρω και εσύ βρίσκεις έστω και λίγο χρόνο κάθε μέρα για να τον αφιερώσεις στον εαυτό σου και σε αυτό που αγαπάς. Ειδικά όταν αυτό που αγαπάς, ναι μεν σε κουράζει, αλλά σου χαρίζει σημαντική ενέργεια για να φέρεις σε πέρας όλα τα υπόλοιπα.

Ας δούμε αναλυτικά πώς κύλισε κάθε μέρα σε αυτό το διάστημα:

Ημέρα 11

Ο ώμος μου δεν πονούσε ιδιαίτερα μετά τον τραυματισμό και ύστερα από 3 ημέρες ξεκούρασης επανήλθα κανονικά στην προπόνηση των ποδιών. Ασχολήθηκα με χαλαρές διατάσεις για τους γλουτούς, τα ισχία και τους προσαγωγούς χωρίς ιδιαίτερη πίεση.

This slideshow requires JavaScript.

Ημέρα 12

Ένιωσα για πρώτη φορά ότι οι μύες μου αρχίζουν να ανταποκρίνονται και να χαλαρώνουν. Πρόσεχα κυρίως να ευθυγραμμίζονται σωστά τα πόδια και να κρατάω τον κορμό όσο γίνεται πιο ίσιο στο σπαγγάτ. Τα περισσότερα άτομα που προσπαθούν να ανοίξουν σε σπαγγάτ γέρνουν προς τα εμπρός. Αυτό είναι αδυναμία των καμπτήρων του ισχίου (hip flexors), και αυτοί είναι που κυρίως πρέπει να δουλευτούν. Επομένως, προσπαθούμε να κρατάμε τον κορμό σε όρθια θέση στηριζόμενοι σε τουβλάκια ή καρέκλες ή οτιδήποτε άλλο που βοηθά την πλάτη να μη γέρνει προς τα εμπρός. Έτσι δουλεύεται και η μέση.

Ημέρα 13

Ασχολήθηκα με middle splits και πλαϊνά ανοίγματα. Μια πολύ καλή άσκηση για να αυξηθεί το άνοιγμα των ποδιών είναι αυτή που φαίνεται στη φωτογραφία. Αφού έχει γίνει πρώτα πολύ καλή προθέρμανση και ενδυνάμωση προσαγωγών και απαγωγών, ξαπλώνω στο πάτωμα και ανοίγω τα πόδια στον τοίχο. Μένω έτσι ξαπλωμένη γύρω στα 2 λεπτά. Φοράω βαράκια στους αστραγάλους, που σπρώχνουν σιγά-σιγά τα πόδια προς τα κάτω και μεγαλώνουν το άνοιγμα.

1

Ημέρα 14

Ήμουν πολύ πιασμένη, κι έτσι έκανα μόνο μερικές χαλαρές διατάσεις.

Ημέρα 15

Μια πολύ καλή μέρα με πολύ αποτελεσματική προπόνηση. Δούλεψα πολύ τους οπίσθιους μηριαίους – δηλαδή τους μυς που διατρέχουν το πίσω μέρος του μηρού – και τις γάμπες. Για πρώτη φορά ακούμπησε ολόκληρη η παλάμη μου στο πάτωμα γέρνοντας προς τα εμπρός με εντελώς ίσια πόδια.

3

Ημέρα 16

Δεν είχα πολύ χρόνο στη διάθεσή μου. Ασχολήθηκα για μισή ώρα περίπου με διατάσεις για τους γλουτιαίους και τα ισχία. Οι διατάσεις γλουτιαίων είναι πολύ σημαντικές, ειδικά για όποιον περνάει αρκετές ώρες καθισμένος μέσα στη μέρα. Όταν καθόμαστε, το μπροστινό μέρος των ισχίων, δηλαδή οι καμπτήρες των ισχίων, ο ψοΐτης μυς και οι κάτω κοιλιακοί γίνονται στενοί και σφιχτοί, ενώ το πίσω μέρος των ισχίων, δηλαδή οι γλουτιαίοι μύες των οπισθίων, μακραίνουν και ατροφούν. Το σώμα σταδιακά ξεχνάει πώς είναι να χρησιμοποιείς τους γλουτιαίους μυς και αυτό μπορεί κατ΄επέκταση να οδηγήσει σε πόνους στη μέση.

Ημέρα 17

Επικεντρώθηκα στην ενδυνάμωση και τις διατάσεις για τους καμπτήρες των ισχίων και τους τετρακέφαλους. Μια πολύ καλή άσκηση γι’ αυτούς τους μυς, που αποτελεί και διάταση για τη μέση και τους ώμους είναι αυτή που φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες. Τοποθετείς το γόνατο του ενός ποδιού στο πάτωμα κοντά στον τοίχο, έτσι ώστε η κνήμη να ακουμπάει στον τοίχο όρθια. Κάθεσαι σε πρόσθια προβολή με το μπροστινό πόδι σε ορθή γωνία ή και πιο ανοιχτό από 90 μοίρες. Με όρθιο κορμό πλησιάζεις τη φτέρνα του πίσω ποδιού που ακουμπάει στον τοίχο. Μένεις έτσι για μερικά δευτερόλεπτα. Κατόπιν, σπρώχνεις τη λεκάνη προς τα εμπρός και κάτω. Θα νιώσεις να σε τραβάει ο μηρός του πίσω ποδιού καθώς και το σημείο που ενώνει τους κάτω κοιλιακούς με τους μηρούς. Σπρώξε όσο περισσότερο μπορείς τη λεκάνη προς τα κάτω και κράτησε τον κορμό όρθιο. Αν μπορείς, προσπάθησε να γείρεις το κεφάλι προς τα πίσω για να κοιτάξεις τον τοίχο και να τον ακουμπήσεις με τις παλάμες, όπως φαίνεται στις δύο τελευταίες φωτογραφίες. Ελπίζω ότι θα έρθει μια ευλογημένη μέρα που, όταν κάνω αυτή τη διάταση, το κεφάλι μου θα ακουμπάει στα δάχτυλα του ποδιού που ακουμπάει στον τοίχο!

Ημέρα 18

Ημέρα ξεκούρασης. Για την αποκατάσταση των μυών, που κουράζονται σε περιόδους έντονης άσκησης, είναι απολύτως αναγκαίο να προσφέρουμε στο σώμα τα απαραίτητα καύσιμα. Με άλλα λόγια, μια διατροφή με πολλά λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και μπόλικο νερό. Το τελευταίο το αμελώ συστηματικά! Για να μάθεις πόσο νερό πρέπει να πίνεις πριν, στη διάρκεια και μετά την άσκηση, δες εδώ.

20160421_150734

Ημέρα 19-20

Αυτές τις δύο ημέρες δούλεψα middle splits και front splits. Έχω αρχίσει να βλέπω αισθητή βελτίωση. Η προσπάθεια επιτέλους αποδίδει. Η εξέλιξη υπολογίζεται σε χιλιοστά, αλλά ακόμη κι αυτό είναι σημαντική πρόοδος. Δες το πριν και το μετά στις φωτογραφίες.

front splits left before and after

right front splits before and after

middles before and after

Να είστε αισιόδοξοι και να γυμνάζεστε, φίλοι! Το καλοκαίρι έρχεται και η άσκηση είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να ανανεώσουμε το σώμα αλλά και τη διάθεσή μας!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s