Ζεστή σαλάτα με κινόα, παντζάρια και σπανάκι

1457177239387[1]

Αν σου αρέσει το κινόα, η σημερινή συνταγή θα γίνει μία από τις αγαπημένες σου. Σε συνδυασμό με τα παντζάρια και το σπανάκι αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη σαλάτα, ιδανική για καθημερινό γεύμα, μπουφέ ή ακόμη και για πριν ή μετά την προπόνηση.

Το κινόα είναι ο σπόρος του ομώνυμου φυτού που καλλιεργείται ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Παρόλα αυτά, έγινε ξανά διάσημο τα τελευταία χρόνια λόγω της απουσίας γλουτένης και της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό για τους χορτοφάγους. Ωστόσο, ακόμα κι αν κάποιος παίρνει την πρωτεΐνη του από το κρέας ή το ψάρι, καλό είναι να συμπεριλάβει στη διατροφή του το κινόα, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Θεωρείται το πιο θρεπτικό είδος σπόρου στον κόσμο και αποτελεί υπερτροφή. Υπάρχει σε διάφορες μορφές: λευκό, μαύρο, κόκκινο και ανάμεικτο. Προσωπικά προτιμώ το λευκό, επειδή γενικά το κινόα όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι, τόσο ηπιότερη γεύση έχει. Στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς κινόα σε σπόρους, αλεύρι, νιφάδες ή ποπ-κορν.

Το παντζάρι έρχεται να χαρίσει ξεχωριστό βαθύ κόκκινο χρώμα και πλούσια γεύση σε αυτή τη σαλάτα. Αυξάνει την αντοχή, καθαρίζει τον οργανισμό και προσφέρει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά. Μπροστά σε όλες αυτές τις θρεπτικές ιδιότητες, ξεχνάω ακόμη και το ότι βάφει το δέρμα και κάθε επιφάνεια, όταν το καθαρίζω. Τέλος, το σπανάκι συμπληρώνει τη σαλάτα μας με πράσινο χρώμα, φρεσκάδα και σίδηρο.

1457177037155[1]

Για 2 μερίδες η συνταγή είναι:

Υλικά

2 μέτρια παντζάρια, χωρίς τα φύλλα

2 φλυτζανάκια ελληνικού καφέ λευκό κινόα

μερικά φύλλα σπανάκι

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. βούτυρο κλαριφιέ

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 1/2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

2 κ.γ. μουστάρδα

λίγο αλάτι

κατσικίσιο τυρί (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βράζουμε τα παντζάρια χωρίς τα φύλλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Αφήνουμε το κινόα να μουλιάσει σε νερό για 10′ περίπου και κατόπιν το ξεπλένουμε σε ένα σουρωτήρι με άφθονο νερό. Αυτό γίνεται για να απομακρύνουμε τη σαπωνίνη, μια πικρή ρητίνη του σπόρου.

Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο κλαριφιέ, το κινόα, το σκόρδο και λίγο αλάτι. Σωτάρουμε για μερικά λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε 5 φλυτζανάκια ελληνικού καφέ νερό (η αναλογία βρασμού είναι περίπου 2 1/2 μέρη νερό προς 1 μέρος κινόα) και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου. Το κινόα είναι έτοιμο, μόλις γίνει διαφανές και εμφανίσει μια μικρή φύτρα. Όταν ετοιμαστεί, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σπανάκι, ανακατεύουμε, αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το τηγάνι σκεπασμένο για 5-10 λεπτά.

Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το λάδι, το βαλσάμικο ξύδι και τη μουστάρδα. Περιχύνουμε το κινόα και το σπανάκι με αυτή τη σως και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε τους κύβους παντζαριού. Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή, αφού πασπαλίσουμε προαιρετικά με λίγο κατσικίσιο τυρί.

 

Advertisements

One thought on “Ζεστή σαλάτα με κινόα, παντζάρια και σπανάκι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s